JSS - Memoriál Štefana Hrnčára (CACT), Šaľa-Veča 2012

03.09.2012 08:07

Dňa 1. 9. 2012 sme sa historicky po prvý krát zúčastnili niečoho ECHT poľovnícko-kynologického - jesenných skúšok stavačov. Samozrejme sme nesúťažili, boli sme len "omrknúť terén". A veľmi sa nám páčilo :) Po dorazení na miesto sme sa zvítali so známymi aj neznámymi, na našu veľkú radosť dorazili aj Lenka s Largom (Largo Jantar Devil)  a Janka s Danielom a Freddiem (Lord Jantar Devil). Aby to nebolo málo, naša chovateľka, p. Eliášová priviezla aj posledného voľného brata Larryho Jantar Devil. Čiže to bolo také malé rodinné stretko :)

Nakoľko tam bolo pre nás všetko úplne nové, čakali sme, čo sa bude diať. Po slávnostnom nástupe všetkých prihlásených psov a príhovore, si vodiči vylosovali poradové čísla a rozdelili sa do dvoch skupín. My sme sa priradili do skupinky s p. Eliášovou, v ktorej súťažila aj jej sučka NKS Gama od Blavy. Autom sme sa presunuli na pole a skúšky začali. Ako totálni amatéri a ešte aj nepoľovníci sme sa stále čosi vypytovali a s napätím sledovali čo sa to vlastne deje. Začínalo sa spoločnou poľovačkou. Čo všetko nasledovalo odcitujem zo stránky www.vizsla.sk, lebo priznám sa, sama som z toho ešte jeleň :D

V rámci JSS sa skúšajú predmety:

  1. Spoločná polovačka
  2. Hľadanie
  3. Vystavovanie
  4. Postupovanie
  5. Čuch
  6. Pokojnosť pred pernatou zverou
  7. Pokojnosť pred srstnatou zverou
  8. Pokojnosť po výstrele
  9. Dohľadávanie zastrelenej pernatej a srstnatej zveri
  10. Prinášanie vlečenej pernatej a srstnatej zveri na diaľku v poli
  11. Prinášanie pernatej zveri
  12. Prinášanie srstnatej zveri
  13. Vodenie na remeni
  14. Prinášanie kačice z hlbokej vody
  15. Poslušnosť

Po niekoľkých hodinách v poli sme sa presunuli ku Váhu na spomínané prinášanie kačice z hlbokej vody. Pre mňa bola táto disciplína najzaujímavejšia, psy sa hádzali do vody ako o život a kačku nosili naozaj krásne. Radosť sledovať :)

No a po skončení aj poslednej disciplíny sme sa presunuli na miesto, kde sme sa stretli, dali si výborný guláš a čakali na výsledky. Verím tomu, že skúšky boli náročné, z 15 psov skončilo "iba" 9, z toho 6 v I. cene, 2 v II. cene a 1 v III. cene.

My sme si tento deň užili, Lina sa stretla s rodinou, vyšantili sa a vykúpali vo Váhu. Som veľmi rada, že sme sa mohli aj takouto formou JSS zúčastniť.

Na záver by som rada zablahoželala všetkým úspešným psom a ich vodičom, a tým menej úspešným odkázala hlavu hore, nabudúce sa to určite podarí. A dúfam, že o pár rokov sa takéhoto memoriálu zúčastníme už ako súťažiaci aj my s našou diablicou :)